Komunitný dizajnér

Posledné TYPO ma sprevádzalo sviatočnými dňami a okrem kopy zaujímavých článkov o dopravnom značení, orientačných systémoch a novom zaoblenom písme FF DIN Round ponúka rozhovor s Candy Chang, americkou grafickou dizajnérkou, ktorej práca je zameraná na premieňanie verejného priestoru prostredníctvom komunikácie. V podstate niečo ako sociálny dizajn, ale v tom zmysle, že dizajnér je sám aj iniciátorom týchto sociálnych aktivít. Candy svojimi projektami dokazuje, že susedské a rôzne iné komunity môžu prostredníctom grafických intervencií lepšie upozorňovať na svoje potreby, dávať podnety a pripomienkovať aktuálnu situáciu napríklad mestských verejných priestorov. Zároveň reaguje na skutočnosť, že populácia miest rok od roka narastá a prepokladá sa, že v roku 2050 sedemdesiat percent svetovej populácie bude žiť v mestách. Je pre to skutočne namieste zaoberať sa myšlienkami ako môže grafický dizajn (alebo skôr vizuálna komunikácia) sprostredkovať lepšiu organizáciu nielen na úrovni občan – mesto ale aj ja – moje najbližšie okolie.

A aj keď to v poslednej dobe vyzerá, že už nerobíme nič iné len sa socializujeme vo všetkých možných sietiach, náš komunitný (sociálny? susedský?) život má stále čo dobiehať. Keď som bývala na konci Petržalky, mojou jedinou zúfalou nádejou bolo, že niekto niekedy opraví schody, ktoré viedli z tzv. terasy na cestu. Komunita piatich či šiestich 12 poschodových panelákov ktoré tieto schody zdieľali sa ukázala ako presvedčivo nefunkčná. Že sme všetci celkovo sociálne vnímavejší dokazuje britská stránka trendwatching.com. Spísala 11 najdôležitejších konzumných trendov roka 2011 medzi ktorými dominuje zdieľanie, štedrosť a enviromentálna uvedomelosť. Celý zoznam je naozaj zaujímavé čítanie, pretože čo položka, to dobrý nápad. Náhodné akty dobra (Random Acts of Kindness), plánovaná spontánnosť, zdieľané vlastníctvo. Pripravte sa aj na úplne inak vyzerajúce kampane veľkých spoločností – letencká spoločnosť Spainair pripravila pre pasažierov ktorí leteli 24. decembra z Barcelony na Gran Canariu posledným letom o 23:30 prekvapenie v podobe nečakanej batožiny. Po pristátí sa na bežiacom páse pre kufre namiesto batožiny najprv objavili darčeky s menovkami pre všetkých cestujúcich. Malí aj veľkí sa tešili rovnako.

Čo z toho všetkého vyplýva pre grafický dizajn? Organizácia aktivít, nové sociálne siete, nové platformy (online, smart-phone, reálne) pre zdieľanie čohokoľvek – mení sa len obsah alebo s novými potrebami prichádzajú aj nové formy? Dizajnérsky super hrdina by sa mal po publikovaní vlastného fanzinu vrhnúť na susedskú schôdzu a navrhnúť pár zlepšovákov pre spoločné dobro. To tu bude ale živo v novom roku!

Tento obsah bol zaradený v grafický dizajn, sociálny a zelený dizajn. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>