Go Gocco!

Toto bude taký zvláštny príspevok, lebo Gocco som nikdy na vlastné oči nevidela, už sa prestal vyrábať, tak ho dosť pravdepodobne ani neuvidím, a keď sa vyčerpajú existujúce zásoby fólii a farieb, jeho súčasný používatelia ho budú musieť chtiac či nechtiac zrecyklovať. Alebo poslať do múzea. Predstavujem slávny japonský Gocco Press.

Všetko začalo tým, keď sa v sedemdesiatych rokoch japonský tlačiar a vynálezca Noburu Hayama začal zaujímať o možnosti farebnej domácej tlače. Skombinoval techniku serigrafie a jednoduchej gumenej pečiatky s hravým farebným prevedením detskej hračky a bolo hotovo. Celý proces je zdĺhavé tu opisovať, ale v skratke: vytvoríte si hocijaký návrh (pozvánka, pohľadnica, vizitka), oxeroxujete ho alebo vytlačíte na laserovej tlačiarni (dôležitý je uhlíkový základ), v mašinke ho presvitite pomocou špeciálnych žiaroviek na fóliu, a tú potom používate ako sito. Natlačíte na fóliu farbu (pri rôzych farbách je nutné jednotlivé farebné plochy od seba oddeliť penovými pásikmi), vložíte do Gocco tlačiarničky papier, stlačíte, a šup výtlačok je hotový.

A teraz otázka: prečo by niekto kupoval celú Gocco tlačiareň (700-800 dolárov so všetkými fóliami, žiarovkami, farbami atď.) keď normálna laserová tlačiareň vytlačí presne to isté, bleskovo a oveľa lacnejšie? Nuž, je to vraj oveľa väčšia sranda a úplne čarovný analógový zážitok. A napríklad potlačíte aj to, čo by inak nešlo:

e

e

Všetky fotky pochádzaju z Flickr skupiny Gocco, na youtube je kopa inštruktážnych videí, a Gocco nadšenci z celého sveta si radia a pomáhajú kde zohnať chýbajúci materiál.

Ak však máte pocit, že nestojí za to zaobstarávať si celý prístroj na obyčajné vianočné pohľadnice – žiadny problém. Ešte stále existuje osvedčená klasika:

Tento obsah bol zaradený v grafický dizajn. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>